Népszerű parfümösszetevők

Ahhoz, hogy kiváló minőségű, tartós parfümöket hozzunk létre, feltétlenül szükség van hosszan tartó és többlépcsős eljárásra. Régebben az illatkompozíciókban főleg természetes eredetű aromákat alkalmaztak, amelyeket virágszirmokból, gyümölcsökből, zöldfűszerekből vagy állatok bőréből és szőréből nyertek. Ma az egyenesen a természetből származó illatok mellett rendelkezésre állnak azok szintetikus megfelelői is, és olyan összetevők is, amelyek közvetlenül vegyi laboratóriumokból származnak.

 

Természetes parfümösszetevők

Ezek mindenek előtt növényi vagy állati eredetű anyagok, vagy fűszerek, gyanták. A legismertebb illatkompozíció-összetevők természetesen a virágok. Ezekből illóolajat nyerni nagyon költséges dolog – 1 kg százlevelűrózsa-olajhoz, amelyet a francia Grasséban készítenek, 10 tonna rózsaszirom kell. A jázmin és az ibolya esetében ez a szám még nagyobb, az előállítás folyamata pedig még bonyolultabb.

Szerencsére a pompás illat előállításához általában kis mennyiségű természetes virág- vagy gyömölcskivonat szükséges. Ezen kívül a manapság alkalmazott anyagoknak, az aldehideknek (a gyengéd virágos illatoknak egy pici „súlyt” adnak) köszönhetően a kész parfümök erőteljesebbek és tartósabbak, mint korábbi megfelelőik.

 

Szintetikus megfelelők

Napjaink parfümkészítésében azonban megfigyelhető egyfajta elfordulás a természetes összetevőktől a vegyi úton előállított anyagok felé. Sok előnyük van – azokon a maguktól értetődőkön kívül, hogy könnyebben hozzáférhetők, alacsonyabb az áruk és egyszerűbb az előállítási módjuk – a természetes illóolajokszintetikus megfelelői általában tartósabbak, ritkábban váltanak ki allergiás reakciót és lehetővé teszik teljesen új, korábban ismeretlen illatjegyek, pl. a fémes és az ózonos megalkotását.

Sok cég azért távolodik el a természetes eredetű összetevők alkalmazásától, mert fontos számukra az állatok és a környezet védelme. Például 1 kg pézsma – amely tartósító hatása miatt van annyira nagy becsben – előállításához 160 pézsmatulok megölése szükséges, a fajt pedig a kipusztulás fenyegeti. Mivel ezt a gyakorlatot betiltották, jelenleg nagyon sok illatkompozícióban szintetikus változattal helyettesítik ezt az összetevőt.

A Prouvé, mint a francia parfümkészítés legjobb hagyományaira építő lengyel vállalat, összeköti a hagyományokat a korszerűséggel. A parfümöket a legjobb illatkomponálási művészetnek megfelelően készítjük, felhasználva hozzá a modern tudomány fejlesztéseit. Óvjuk a környezetet azzal, hogy biológiai úton lebomló formulákat és olyan csomagolásokat készítünk, amelyek teljes mértékben újrahasznosíthatók. Többek között ennek köszönhető, hogy a parfümjeink kitűnnek minőségükkel, Te pedig biztos lehetsz benne, hogy a Prouvé tökéletes választás.